Iedereen met een cv-ketel komt wel eens op het punt dat deze bijgevuld moet worden. Misschien heb je het andere mensen wel eens zien doen, maar waarom en hoe(vaak) moet je een cv-ketel bijvullen? We leggen het je graag uit.
Normaliter is de waterdruk van een cv-ketel tussen de 1,5 en 2 bar. Wanneer de waterdruk te laag is, valt de cv-ketel uit. Hierdoor wordt je woning niet verwarmd. Dit is simpel op te lossen door de cv-ketel bij te vullen. Om zeker te zijn van een goedwerkende cv-ketel is het daarom verstandig om regelmatig de waterdruk te controleren en wanneer nodig de cv-ketel bij te vullen.
Een cv-ketel bijvullen klinkt als een hele uitdaging, maar valt in principe reuze mee. Met ons stappenplan kan je helemaal zelf de cv-ketel bijvullen. Allereerst is het belangrijk dat je de juiste spullen bij de hand hebt. Zo heb je voor het bijvullen van de cv-ketel een waterpomptang, emmer, doek en uiteraard een slang nodig.
Stap 1: Zet de thermostaat laag – Zet de thermostaat laag en wacht ongeveer een half uur zodat het water afgekoeld is.
Stap 2: Maak de cv-ketel gereed – Een wat oudere cv-ketel met een analoge drukmeter haal je de stroom ervan af. Een nieuwe model cv-ketel heeft vaak een bepaalde stand voor het bijvulprogramma.
Stap 3: Sluit de slang aan de waterkraan – Sluit de slang aan de waterkraan in de buurt van de cv-ketel. Vul de slang voorzichtig met water om de lucht uit de slang te halen. Let op: Plaats de emmer onder de slang om het overtollige water op te vangen.
Stap 4: Sluit de slang aan op de vulkraan van de cv-ketel – Heb je de waterkraan dichtgedraaid en is al het lucht uit de slang, is het tijd om de slang aan de vulkraan van de cv-ketel te bevestigen. De waterpomptang kan hierbij van pas komen.
Stap 5: Vul de cv-ketel – Wanneer de slang aan beide zijde juist bevestigd is, draai je eerst de waterkraan langzaam open en vervolgens de kraan aan de cv-ketel. De cv-ketel wordt nu gevuld. Wacht tot er 1,5 tot 2 bar op de drukmeter staat.
Stap 6: Afkoppelen slang – Wanneer de cv-ketel de juiste waterdruk heeft, draai je eerst de kraan van de cv-ketel dicht en vervolgens de waterkraan. Wanneer beide kranen dichtgedraaid zijn, koppel je de slang los. Let op: plaats wederom de emmer onder de slang om het overtollige water op te vangen.
Stap 7: Opstarten cv-ketel – Wanneer alles is losgekoppeld, kan je de cv-ketel weer aanzetten en op de juiste temperatuur instellen.
Stap 8: Radiator ontluchten – Het kan voorkomen dat er nog wat overtollig lucht in de radiatoren zit. Dit kan een vervelend geluid veroorzaken. Door de radiatoren te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel, zorg je ervoor dat dit geluid stopt. Hou een doek bij de hand, want dit kan een vies klusje zijn doordat er bij het ontluchten oud, vies water uit de radiatoren kan komen.
Hoe vaak je een cv-ketel moet bijvullen, hangt af van de waterdruk in de cv-ketel. Wanneer de waterdruk onder de 1,5 bar komt, raden we aan om de cv-ketel bij te vullen. Het is daarom verstandig om elke 2 a 3 maanden de waterdruk te controleren.
Ziet u het niet zitten om het zelf te doen, of heeft u simpelweg niet de mogelijkheid om dit zelf te doen? U kunt uw cv-ketel ook laten bijvullen. Bij Veldkamp Installatietechniek hebben we ruime ervaring in cv-onderhoud waaronder het bijvullen van de cv-ketel. Heeft u een installateur nodig? Vul dan dit formulier in of bel 0592-345773.