Waterzijdig inregelen

Verwarmingsinstallaties zijn vaak niet optimaal ingeregeld, met als effect inefficiënt energieverbruik en klachten over comfort.  Waterzijdig inregelen is essentieel voor het goed functioneren van de verwarmingsinstallatie, zoals vloerverwarming

Waterzijdig inregelen is het optimaliseren van de volumestromen naar de radiatoren, waardoor in elke radiator de juiste hoeveelheid water, snelheid en ontwerptemperatuur in de ruimte te kunnen realiseren. Aldus wordt met waterzijdig inregelen het water gelijkmatig uit de cv-ketel verdeeld over de radiatoren. hetzelfde geldt voor waterzijdig inregelen vloerverwarming, hierbij wordt het water gelijkmatig uit de vloerverwarming verdeeld over de radiatoren. zo verwarm je ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp veel minder hard te werken. hiermee kan maar liefs tot ongeveer 20% gasverbruik worden bespaard.  

De voordelen van waterzijdig inregelen

Met waterzijdig inregelen willen we een significante bijdrage leveren aan de triple twintig-ambitie. Dit houdt in -20% CO2 uitstoot, -20% energieverbruik, en +20% meer duurzame energie. Hiervoor moeten we maatregelen treffen. 

202020

Wat houdt de triple twintig-ambitie in?

pomp

De maatregelen houden in dat onder meer energiezuinige onderdelen (bv pomp) verplicht worden gesteld bij het hebben van een HR cv-ketel. De VR ketels wordt grotendeels verboden. Wat leert de praktijk: er zijn genoeg gevallen bekend waarbij de huidige generatie cv-ketels juist meer in plaats van minder energie verbruiken. De ketels zijn zuinig, maar de combinatie met de totale installatie en de inregeling ervan, laat in veel woningen te wensen over. Vooral in de particuliere vervangingsmarkt. Dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Hoe krijg je comfortklachten?

Stel: de modulerende ketel met zijn modulerende pomp en modulerende thermostaat wordt geplaatst in een cv- installatie waarvan de radiatoren zijn geselecteerd met een berekening volgens de bouwmarktmethode. De benodigde radiatoren zijn per ruimte geselecteerd met lengte x breedte x hoogte x toeslag. De kans is groot dat de ene radiator te veel warmte en de andere te weinig afgeeft. Dit kan leiden tot comfortklachten.

Deze oude ketel wordt vervangen door een modulerende HR cv- ketel met een modulerende pomp en een modulerende thermostaat. Wordt de ketel geplaatst in een installatie die met de dikke duim tot stand is gebracht, dan begint het gedonder. De modulerende HR cv- ketel zal zich in deze installatie niet thuis voelen, en kan het gebeuren dat het bij dezelfde temperatuurverhoging van 17°C naar 20°C veel langer kan gaan duren dat de ruimte op temperatuur is. Een langere wachttijd voordat de ruimte op temperatuur is, en een mogelijk hoger gasverbruik; bijwerkingen van een niet-integrale aanpak van de cv-installatie, die onwenselijk zijn voor de klant.

Geen comfortklachten

radiator4

In de verwarming- installatie kennen we de aan/uit en de huidige modulerende cv- ketels. Deze vervangen vaak een oude aan/uit cv- ketel met een aan/uit pomp en een aan/uit thermostaat. Het voordeel is dat bij een verhoging van de ruimtetemperatuur van bijvoorbeeld 17°C naar 20°C de oude ketel dit in tien minuten heeft gepiept. Bij warmtevraag van de thermostaat gaat de aan/uit ketel er namelijk volop tegenaan tot de thermostaat een stopteken geeft. Voordeel is er zijn geen comfortklachten, nadeel is vaak een hoge(re) gasrekening. De ketel vervangen voor een superzuinig, nieuw HR toestel zou een energiebesparing en een nóg prettiger wooncomfort moeten bieden. Zou!

Leg dat maar eens uit..

De gebruiker verheugt zich al op een traag draaiende gasmeter, zoals misschien is beloofd. Wanneer hij vooraf weet dat de modulerende HR cv- ketel zich alleen thuis voelt in een installatie die volgens de geldende normen is uitgerekend en hydraulisch is ingeregeld, dan heeft de installateur de kans om de teleurstelling te voorkomen.

Klacht opgelost, probleem blijft

Wat is nu echter de praktijk: in veel gevallen worden de klachten opgelost door de techniek van het moduleren te verwijderen. De pomp wordt ontdaan van de modulerende functie, en de modulerende thermostaat wordt vervangen door een aan/uit. Resultaat is we zijn weer terug bij af. De klacht is wel opgelost maar het probleem blijft, met dezelfde hoge gasrekening. En de bijdrage aan de triple twintig-ambitie is verdwenen.

De vrijgegeven installatiemarkt

Door het vrijgeven van de installatiemarkt is er een hoop veranderd. Prijsdruk, discutabel vakmanschap en toenemende concurrentie. Dit terwijl de energiebesparings-uitdaging juist extra aandacht voor de techniek en de integrale prestatie zou moeten brengen! Moet er een offerte komen voor een nieuwe cv-ketel, en blijkt dat de bestaande installatie niet is ingeregeld, dan wordt de noodzaak van het eventuele inregelen meestal achterwege gelaten vanwege de extra kosten of onwetendheid. De onderscheidend installateur doet het juist andersom.

We moeten de wereld duidelijk maken en bewijzen dat de energieprestatie geen prestatie is van enkel de cv-ketel. Het is de combinatie met de volledige installatie en het advies en vakwerk van de inregelend installateur. En dat heeft een prijs.

waterzijdig inregelen door Veldkamp Assen 

Wij van Veldkamp Assen bieden u kwaliteit en de meest passende oplossing. Wij zijn gespecialiseerd in elektra, gas, water, loodgieterswerk, verwarming en sanitair. Mocht u interesse hebben in een van onze projecten maak dan nu uw afspraak! bij vragen kunt u ons ook altijd bereiken op 0592-345773 of vul het formulier op de homepage in om een afspraak te maken.

E-mail Veldkamp Installatietechniek

info@vi-assen.nl
locatie veldkamp

Roegoorn 10
9403NP Assen
0592-345773
 
Installateur nodig? 
 
Bel 0592-345773 of stuur ons direct online een bericht.
 

Facebook

Home
Contact
Sitemap

TELEFOONNUMMER:
0592-345773
CV ONDERHOUD 
GARANTIES
HANDLEIDINGEN CV
VACATURES 
installateur assen
Veldkamp Installatietechniek Assen
Veldkamp Installatie
Telefoon Installatietechniek Veldkamp
Facebook Veldkamp