In de auto zijn we al lang gewend geraakt aan het comfortgevoel dat warmtepompen kunnen verschaffen. Er hoeven niet eens tropische temperaturen te heersen om wat verkoeling van dit systeem te kunnen waarderen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de belangstelling toeneemt voor een warmtepomp thuis en in bedrijven. Net als in de auto hebben we niet alleen koeling, maar ook verwarming nodig. Het is precies deze dubbele functionaliteit die zo kenmerkend is voor een warmtepomp.
Warmtepompen die werken volgens het principe van de lucht/luchtuitwisseling, met een koelmiddel in een gesloten kring als intermediair. Voor het verwarmen wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, opgewaardeerd tot het gewenste niveau en via de warmtewisselaar aan de lucht in het interieur afgegeven. Een ingebouwde ventilator zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmtespreiding in de ruimte, wat een gevoelsmatig aangename warmte oplevert.
Deze luchtcirculatie vormt op zich al een bijdrage tot een beter leefklimaat. Een groot voordeel van verwarmen met een lucht warmtepomp is dat u nooit lang hoeft te wachten totdat de gewenste temperatuur is bereikt. De reeds aanwezige lucht wordt geforceerd in beweging gebracht en ingezet voor een snel verwarmingsresultaat. Voor het koelen van een vertrek gebeurt het omgekeerde: warmte en vocht worden aan de binnenlucht onttrokken en via de warmtewisselaar aan de buitenlucht afgevoerd. Bovendien wordt alleen die ruimte op temperatuur gebracht, waarin de unit hangt. Met een warmtepomp verliest u geen energie in ruimten die u niet gebruikt, maar profiteert u wel van het optimale comfort daar waar het gewenst is!
Een warmtepomp is een uiterst energie-efficiënt systeem dat energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming van lucht en water. Het is eigenlijk een koelkast die in omgekeerde zin werkt. De installatie werkt dus als een kringproces waarbij warmte op lage temperatuur (=gratis in de buitenlucht) een vloeistof (=koelmiddel) doet verdampen, waarna vervolgens de compressor de damp samenperst waardoor de druk en dus de temperatuur verhoogt. Binnen gaan deze warme dampen condenseren. Condensatie is een natuurlijk proces waarbij warmte vrij komt. Deze afgifte van warmte kan zowel aan lucht als aan water.
Het gebruik van een warmtepomp voor basisverwarming en warm water voor uw woning is een duurzame oplossing voor het milieu.